STUDIA DOKTORANCKIE W DYSCYPLINIE KONSERWACJI I RESTAURACJI DZIEŁ SZTUKI
Studia doktoranckie w dyscyplinie konserwacji i restauracji dzieł sztuki, prowadzone na Wydziale Sztuk Pięknych UMK w Toruniu, skierowane są do absolwentów studiów wyższych, legitymujących się dyplomem magistra, uzyskanym na kierunku konserwacja i restauracja dzieł sztuki. Studia umożliwiają uzyskanie zaawansowanej wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych w w/w dyscyplinie. Przygotowują do samodzielnej i twórczej działalności artystyczno-konserwatorskiej, naukowo-badawczej oraz pracy dydaktycznej w szkolnictwie wyższym.
Studia realizowane są w trybie stacjonarnym, nominalny czas ich trwania wynosi cztery lata i obejmuje osiem semestrów. Uczestnik studiów doktoranckich odbywa studia pod nadzorem opiekuna naukowego, będącego pracownikiem Wydziału Sztuk Pięknych UMK w Toruniu, mającego uprawnienia do pełnienia funkcji promotora w przewodach doktorskich.
Studia doktoranckie obejmują realizację programu studiów i przeprowadzenie przewodu doktorskiego, prowadzącego do uzyskania stopnia doktora sztuki w dziedzinie sztuk plastycznych w dyscyplinie konserwacja i restauracja dzieł sztuki. Absolwenci studiów doktoranckich posiadają kompetencje odpowiadające standardom europejskim – ósmemu poziomowi Europejskich Ram Kwalifikacji.
Studia realizują cele strategiczne Wydziału sztuk Pięknych UMK w Toruniu przez umacnianie jego pozycji dydaktycznej i zachowanie specyfiki naukowo-badawczej. Funkcjonowanie studiów doktoranckich jest przedmiotem analiz wykonywanych w ramach działającego na Wydziale systemu zapewnienia jakości kształcenia.
Informacje dla kandydatów: Przewodnik po studiach – Studia doktoranckie z zakresu konserwacji i restauracji dzieł sztuki
Kierownik Studiów: dr hab. Justyna Olszewska-Świetlik, prof. UMK